De anlitar propagandaexperter – Näthat

av Azita Miakhel

År 2023 och världsalltet

Efter att ha varit ledig i några veckor har jag haft möjligheten att återhämta mig, träna och verkligen reflektera över allt som hände under 2023.

Även om jag är tacksam för vissa möjligheter och positiva upplevelser jag hade förra året, kan jag inte förneka att det övergripande intrycket av 2023 var negativt.

För de som känner mig vet att jag inte drar förhastade slutsatser.

Det tar mycket innan jag verkligen bestämmer mig för en åsikt eller bedömning av en situation.

Till exempel skulle jag behöva uppleva extremt svåra omständigheter, som att “gå in i väggen” (Boom!) eller motta hot, innan jag formar en fast uppfattning.

Fram till den punkten håller jag mitt sinne öppet och behåller mitt tålamod.

Så när jag skriver att förra året var dåligt, har jag haft ett helt år på mig att komma fram till den slutsatsen.

I detta blogginlägg ska jag inte dyka djupt in i personliga upplevelser, eftersom det redan finns många personliga berättelser därute.

Istället vill jag betona min oro över den rådande negativa riktningen samhället verkar vara på väg mot.

Förstå att vi är en helhet

Även om vi kanske tror att vi inte är beroende av varandras liv, är vi faktiskt en del av ett sammanlänkat världsallt där vi ständigt påverkas av varandra.

Oavsett hur gärna andra människor genom manipulation vill få dig att bli egoist, så gå inte in i den fällan.

Jag känner ängslan, främst på grund av de manipulativa metoder som används av vissa individer, företag och grupper för att styra och påverka allmänhetens tankar, känslor och beteenden.

Det är tydligt att vi nu lever i ett samhälle präglat av klasskillnader. På bara ett år har dessa skillnader blivit mer påtagliga, där inkomst, utbildning och både psykisk och fysisk hälsa varierar kraftigt mellan olika grupper.

Ett aktuellt exempel är den ökande trenden av sjukskrivningar på grund av utmattningssyndrom bland offentligt anställda, vilket jag nyligen läste om på SVT Nyheter.

En fråga som ständigt gnager mig är varför många människor, trots vetenskapliga bevis som visar att högerpolitik och högerextremism inte gynnar medborgarna, ändå väljer att stödja sådana politiska rörelser?

Efter noggrant övervägande och analys tror jag att svaret ligger i att många av oss, omedvetet eller inte, påverkas och manipuleras av propaganda.

Vad är propaganda?

Propaganda är en strategisk kommunikationsmetod som främst används för att påverka eller övertyga en publik att främja en viss agenda.

Denna kommunikation kan vara ensidig och välja ut fakta för att stödja en viss åsikt, istället för att ge en neutral bild.

Genom att använda laddat språk siktar propaganda ofta på att framkalla emotionella reaktioner snarare än rationella svar på den information som presenteras.

Denna teknik är inte begränsad till en enda arena utan kan återfinnas i en mängd olika sammanhang, inklusive politik, religion, ideologi och kommersiella intressen.

Ofta kan propaganda innehålla element som halvsanningar, överdrifter eller till och med rentav falska påståenden.

Den kan anta många former, oavsett om det är genom text, bilder, film, musik eller andra medier.

Huvudsyftet med propaganda är att påverka människors åsikter, känslor, uppfattningar eller beteenden i en särskild riktning.

Genom att skapa eller förstärka en specifik uppfattning strävar propagandan vanligtvis efter att bygga stöd för en viss sak eller åsikt.

Detta görs ofta på bekostnad av en alternativ synvinkel eller uppfattning.

Verkligheten är vinklad

Vi lever i en tid där vår verklighet ofta är snedvriden. Många av oss tar till oss information från osäkra källor, driven av de snabba kommunikationskanalerna vi har tillgängliga.

Det verkar som att det inte krävs mycket för att påverka allmänhetens åsikt.

En enkel agenda, utan nödvändig utbildning, kan räcka för att börja förändra hur människor tänker.

Ofta behöver man bara en smartphone och ett konto på sociala medier för att göra sin röst hörd.

Det tar bara några sekunder för någon att twittra något kontroversiellt eller hatiskt, och plötsligt får det hundratals eller till och med tusentals likes.

Detta inlägg sprids snabbt vidare, vilket ger upphov till ännu mer hat och extremt beteende från personen bakom inlägget.

Om vi tidigare såg på propaganda som något mer dolt och subtilt, har reglerna förändrats i dagens samhälle.

Företag och politiska partier anlitar nu lobbyister vars huvuduppgift är att aktivt sprida propaganda, vilket ytterligare förstärker denna oroande utveckling.

Faran med propaganda

Propaganda spelar mest på känslor, och det behöver inte bara vara negativa känslor.

De som sprider propaganda kan tala till våra rädslor men också till vår mod, vår avsky och vår kärlek.

Att propaganda i grund och botten handlar om att manipulera våra känslor betyder inte att våra känslor är dåliga.

Det betyder att våra känslor kan användas på ett destruktivt sätt.

Motgiftet mot propaganda är att hitta den faktiska sanningen och vara källkritisk.

Det bästa sättet att göra det på är genom vetenskaplig undersökning, som granskar olika påståenden baserat på bevis.

Propaganda lägger ofta åsikter före fakta, även om det innebär att förvränga eller ignorera fakta helt och hållet.

För vetenskapen är den faktiska sanningen det viktigaste; den följer bevisen oavsett var de leder.

Allt som är felaktigt eller förvränger sanningen står i motsats till vetenskapens mål.

Propaganda kan sälja en produkt. Vetenskapen vet hur man handlar klokt.

Vilka anlitade propagandaexperter? – Hitler

Vet du vem som var bra på att manipulera genom propaganda och få en hel nation att hata en hel folkgrupp?

Adolf Hitler!

Hitler använde många strategier för att hålla samman Tyskland, men han var bland fåtal politiker som hade en egen propagandaexpert: Joseph Goebbels.

Joseph Goebbels nazistpartiets propagandaexpert och Tysklands minister för folkupplysning och propaganda, hade en central roll i att styra och kontrollera mediabudskapet under nazistregimen.

Han använde sin inflytande för att manipulera olika medieformer, inklusive radio, tidningar och film, för att främja partiets agenda och säkerställa dess dominans.

En av de mest skadliga propagandakampanjerna under Hitlers ledarskap var den antisemitiska retoriken.

Genom att intensivt skuldbelägga judarna för Tysklands ekonomiska och sociala problem skapade Hitler och hans anhängare en syndabock.

Denna fientliga bild av judarna användes för att ena den tyska befolkningen bakom den nazistiska ideologin och rättfärdiga partiets förföljelse av judiska medborgare.

För att ytterligare befästa sin rasistiska och nationalistiska ideologi publicerade nazistpartiet en omfattande mängd böcker och tidningar.

Dessa material fungerade som verktyg för att sprida partiets världsbild och omforma det tyska samhällets kollektiva tänkesätt, vilket bidrog till att cementera nazisternas makt och inflytande.

Vad vill jag ha sagt med det?

Visste du att det finns höguppsatta politiker i Sverige som betalar ut löner till propagandaexperter så att de ska sprida hat och desinformation om sina motståndare?

Typ du och jag betalar skatt och den skatten går till att betala lönen för någon som ska sprida lögner om dig och mig?

Om du inte har hört talas om detta, kan det vara en tankeställare och kanske även chockerande, precis som det var för mig när jag fick reda på fakta om detta.

Principen med hjärntvättning av medborgarna i modern tid är densamma, trots att Adolf Hitler hade inflytande i världen ca 78 år sedan.

För de högerextrema räcker det inte med en liten del av makten; deras ambition sträcker sig till att uppnå både nationellt och globalt inflytande.

För att förverkliga denna ambition är de beroende av en stor armé av nätsoldater som aktivt sprider deras politiska agenda.

Många av dessa individer (läs nättroll) har specialiserat sig på att sprida hat, hot och propaganda.

Medan vissa av dessa propagandaaktörer kan vara kända och officiellt kopplade till höger- eller extremhögerpartier, agerar många andra i skuggan, gömda bakom falska profiler på nätet, med syftet att tysta ned personer med olika åsikter.

Om jag, till exempel, väljer att kommentera en artikel mitt riktiga namn och snabbt blir angripen av flera individer med fake-konton, ökar risken att jag väljer att radera min egen kommentar (hände mig för ett par veckor sedan).

Detta kan skapa en känsla av rädsla och avhålla mig från att engagera mig i liknande diskussioner i framtiden.

Och det är precis vad högerpopulistiska, rasistiska och autokratiska partier livnär på: att undertrycka och tysta sina kritiker och motståndare.

Kommentarsfältet avstängt

Flera har undrat varför jag har valt att stänga av kommentarsfältet på min blogg, och nu ger jag er svaret på varför jag har tagit det beslutet.

På min TikTok, med användarnamnet @psykologiivardagen, har vissa av mina inlägg fått mycket uppmärksamhet.

Trots att syftet med kontot är att förmedla vetenskapliga insikter om hur vardagliga händelser påverkar vårt välbefinnande, har jag märkt att det förekommer en del hat och personliga påhopp i kommentarerna.

Det ironiska är att det mesta av det jag delar faktiskt bygger på verifierad fakta.

Om jag skulle haft kommentarsfältet öppet på min blogg, kan ni bara föreställa er den ström av negativitet och ogrundade påhopp jag skulle ha behövt hantera.

Nej, det är inte värt det.

Livet är alltför kort för att behöva utsättas för andras ogrundade frustrationer och negativitet.

Så, jag väljer att låta min blogg vara som den är, och det är därför ni inte finner ett öppet kommentarsfält där.


Källor fakta om vad propaganda innebär: SO-rummet, Wikipedia, Levande historia

Läs också: Vad gör Zuckerberg åt nätmobbning

*Textens grammatik har korrigerats via Chat GPT

Du kanske också vill läsa